„Medicus curat, natura sanat.”
Az orvos kezel, a természet gyógyít.

Félreértés ne essék: abban az értelemben, ahogy az idézet szól, a természetgyógyász, a gyógynövényszakértő is csak kezel. Gyógyítani mindenkit a saját természete, akarata, elszánása, áldozata, alázata, változásra való készsége gyógyíthat! Lelki és tudati megújulás nélkül nincs gyógyulás.

Az azért nem baj, sőt..., ha hozzáértők – orvosok, természetgyógyászok – és megfelelő természetes (és sajnos néha kényszerűen – minél ritkábban – mesterséges) anyagok segítik ezt a folyamatot!

Kedvenc gyógynövényeimből néhányat röviden bemutatok. Ezen az oldalon hamarosan egy adatbázis fog megjelenni, folyamatosan bővülő adatokkal.

Kakukkfű

Kakukkfű Thymus serpyllum (Mezei kakukkfű), Thymus vulgaris (Kerti kakukkfű), stb.

Leírás, előfordulás, drog

Évelő félcserje, szára fásodó, négyélű, levelei keresztben átellenesen állnak, lándzsásak, illetve változó formájúak. Álörvekből álló ajakos virágzata a fehértől a rózsaszínen át a liláig változhat. Jó szárazságtűrő, a mezei kakukkfűfélék a taposást is bírják. Vannak mészkerülő és mészköves sziklagyepeken előforduló fajai, a Th. vulgarist kertekben termesztik. A különböző fajok között gyakori a kereszteződés. Drogja a virágzó hajtás (herba). Illóolajának fő komponense a timol erős (a fenolnál erősebb) fertőtlenítő hatású. Tartalmaz még cserzőanyagokat, szaponinokat, flavonos glikozidákat. Illóolaja: Aetheroleum thymi.

Gyógyszertani hatás

Köptető, görcsoldó, fertőtlenítő, féreghajtó.
Kakukkfű

Energia, zodiákus jegy

Hevítő (jang) energia. Bolygója a Vénusz, jegye a Bika. A bátorság jelképe. Neve (thymus) egybecseng az immunrendszer fontos eleme, a csecsemőmirigy nevével. Ebben a mirigyben történik az idegen antitesteket megtámadni és a sajátokat békén hagyni képes T-limfociták kiválogatása. A cscsemőmirigyhez tartozó csakra pedig a szívcsakra, amely a szeretet és elfogadás helye, eleme a levegő.

Felhasználás

Alkoholos oldata bőrgomba elleni ecsetelőszer. Megfázás, hurutos betegségek ellen használatos, illóolaja a hörgőkben felszívódik. Emésztést javító hatása is közismert, gyomorrontás után segít a bélrendszer fertőtlenítésében (a hasznos bélbaktérium-flórát nem károsítja, egyébként emésztési zavarok után annak "visszaépítésére" kiváló a kefír fogyasztása). Erősíti az immunrendszert. Segíti a krémek felszívódását, más gyógynövényekkel együtt izületi bántalmak kezelésére is alkalmas.
Tea: 2 teáskanálnyit leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk.

Túladagolás, mellékhatás

Pajzsmirigy-elégtelenségnél ellenjavallt. Folyamatosan 3-4 hétnél tovább ne alkalmazzuk! Túladagolásnál – ez főként az illóolajnál fordulhat elő – szédülést, gyengeséget, fejfájást okozhat.

Fűszerként

Húsokhoz, sültekhez.

Borsmenta – menták

Borsmenta Mentha x piperita

Leírás, előfordulás, drog

Az ajakosok közé tartozik, valószínűleg spontán keletkezésű többszörös fajtahibrid. Föld alatti módosult hajtásokkal áttelelő évelő, sekélyen gyökerezik. Szára 30-100 cm magas, négyélű, sötétzöld levelei hosszúkás tojásdadok, csipkés vagy fűrészes szélűek rajtuk illóolajtartó mirigyszőrök találhatók. Virágzata álfüzér, színe világoslila. Csíraképes magot ritkán érlel. Drogja a virágzó hajtás (herba). A hazánkban termesztett populációk angol eredetűek. Fény- és vízigényes növény.
Fő hatóanyaga a levelekben és virágokban levő illóolaj, benne a mentol és más illóolajok, flavonoidok, rozmaringsav.

Gyógyszertani hatás

A mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladásgátló.

Energia, zodiákus jegy

Hűtő (jin). A Bika jegyéban álló Vénusz növénye.

Felhasználás

Fertőtleníti az emésztőrendszert, más gyógynövényekkel együtt (kakukkfű, szurokfű, édeskömény, ánizs) leállítja a rothadási folyamatokat. Epetermelést serkentő. Hideg teája csökkenti a hányingert. Gyulladásgátló, helyi érzéstelenítő, szájöblítőszer. Szeszes kivonata izomfájdalmak és reuma elleni bedörzsölők alkotórésze.
Tea: 1 evőkanálnyit leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk. Epe-, gyomor-, bélbántalmaknál naponta 3x ízesítés nélkül, 20 perccel étkezés előtt fogysztjuk.
A gyógyszeripar, az édesipar és a kozmetikai ipar is használja.

Túladagolás, mellékhatás

Hosszú ideig nagy adagokban alkalmazva látási zavarokat okozhat. A tiszta mentol kisgyermekeknél tiltott, mert szív- és légzésbénulást idézhet elő.

Fűszerként

Saláták, sültek ízesítésére alkalmas, de inkább a fodormenta használatos ilyesmire. Gyógyteákban viszont az egyik legjobb ízesítő.

Rozmaring

Rozmaring Rosmarinus officinalis

Leírás, előfordulás, drog

Évelő örökzöld félcserje. Szára elágazó, levelei széles tű alakúak, tompa végűek, halványkék liláskék vagy fehér virágai a levélhónaljakban képződnek. A Földközi tenger mentén őshonos, hazánkban csíraképes magot ritkán érlel, meszes talajon, meleg fekvésben az idősebb, edzettebb példányok áttelelnek. Fő hatóanyaga az illóolaj, benne cineol, borneol, kámfor, bornil-acetát. Tartalmaz flavonoidokat, szaponinokat, rozmaringsavat is.

Gyógyszertani hatás

Antibakteriális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő.

Energia, zodiákus jegy

Hevítő (jang). A kos jegyében álló Nap uralja.
Egy legenda szerint Egyiptomba való menekülésekor Szűz Mária egy rozmaringbokor mellett megpihenve ráterítette köpönyegét. Azóta kék színűek az addig fehér virágai.
A hagyományban az emlékezés növénye, sok helyen például esküvő alkalmával a vendégek kis rozmaring-ágat tűznek ruhájukra.

Felhasználás

Külsőleg reumánál, izületi fájdalmaknál és görcsönél használatos, elősegíti a regenerációs folyamatokat is. Kisebb sebeknél gyorssegélyként alkalmazható a sebre kötve. Belsőleg epebántalmakra (más gyógynövények mellett), emésztési zavarokra, szélgörcsre használható. Vizelethajtó, egyben a vesét fertőtleníti. A szellemi kondíciót, az emlékezőképességet javítja. Az alacsony vérnyomást teája vagy illóolaja emeli.
Tea: 1 kávéskanál 2 dl vízzel leforrázva.

Túladagolás, mellékhatás

Fokozza a medencében vérbőséget, ezért áldott állapotban levő nőknél nem javasolják. Belsőleg folyamatosan nagyobb adagokban vesekárosodást okozhat.

Fűszerként

Sültekhez, húsokhoz kiváló, segíti az emésztést, csökkenti a túlzott zsírosság érzését. A francia, olasz és spanyol konyha nélkülözhetetlen fűszere.


Főbb forrásaim:

Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése, felismerése és gyógyászati felhasználása. (Készült a Természetgyógyászati Akadémia hallgatói számára.) [Szlovákia,] 1995.

Bernáth Jenő (szerk.): Vadon termő és termesztett gyógynövények. Budapest, 1993. Mezőgazda Kiadó.

Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek. Budapest, 1994. Édesvíz Kiadó.

 

 

Gyógynövények

©   2010-16 

Bárdossy Pál honlapja
valid css3
valid html5